2011-05-26 — A szombathelyi börtön az egyik legkorszerűbb az országban

 Vas Népe Online

A volt Savaria Laktanya helyén börtön nyílt néhány éve. A város határában megnyílt büntetés-végrehajtási intézmény ma az egyik legkorszerűbbnek számít az országban, és teljesen telített.

A börtön létesítésével kapcsolatos ellenérzések elsősorban abból fakadtak évekkel ezelőtt, hogy voltak, akik attól tartottak, hogy a létesítmény - pontosabban lakói - esetleg veszélyt jelentenek a városban élők számára.

A 2004-ben kihirdetett kormányhatározat szerint egy 700 és egy 800 fő befogadóképességű büntetés-végrehajtási intézet létesítését tette lehetővé PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban. A határozat a létesítés helyszínéül az északkeleti térséget és a nyugat-magyarországi régiót jelölte meg.

A végső döntés szerint Tiszalök és Szombathely lett az a két város, ahol megépülhettek az új börtönök. Szombathelyen nyolcmilliárdos beruházás eredményeképp elkészült a börtön, ahol az állam bérleti díjat fizet az építtető vállalkozó javára. A kilenc hektáros területen fekvő komplexumot őrtornyokkal megerősített falak veszik körül. Van itt színházterem, könyvtár, bírói tárgyaló, három munkacsarnok öltözőkkel, műhelyekkel, raktárakkal. A komplexumhoz tartozik a bástyafalon kívül egy irodaépület konyha, mosoda, étterem.

Azóta kiderült, sokkal kevésbé zavarja a város életét, mint a korábbi börtön, amely a belváros közelében volt. Megtudtuk, hogy az új börtönből senki sem szökött meg, biztonsági berendezései világszínvonalúak. A volt laktanya helyén létrehozott vadonatúj intézményben fegyházat és börtönt alakítottak ki, és külön épületben vannak azok is, akik előzetes letartóztatásukat töltik.Letölthető tartalom

Nyomtatóbarát verzió