Létesítménygazdálkodás fejlődése

A facility management (magyarul: létesítménygazdálkodás) szolgáltatás életre hívója az amerikai hadsereg volt a koreai háború idején. Szükségük volt egy olyan alkalmazott tudományra, amely kezelni tudta a katonai logisztika, pl. egy hatalmas katonai bázis, raktár, repülőtér zavartalan működését.

A létesítménygazdálkodás, mint vállalati gazdálkodás szolgáltatási körei nem a fő üzleti tevékenységre (core business) és nem közvetlenül az ingatlanra irányulnak.
A korszerű üzemeltetés tudományát később a civil szféra is átvette és mára már szinte minden szervezet felhasznál főtevékenysége támogatására bizonyos eszközöket és szolgáltatásokat, így optimalizálva a szolgáltatások hatékonyságát és gazdaságosságát, minimalizálva ingatlanjaik értékcsökkenését.

Hazánkban a kilencvenes évek elején kezdte térhódítását a létesítménygazdálkodás. Kezdetben a szolgáltatási skála a takarítás, a karbantartás és az őrzés megszervezéséből állt. Ma már a létesítménygazdálkodás fő területei közé tartoznak az üzemeltetés mellett a beruházások, felújítások előkészítése, megvalósulásuk megszervezése, a meglévő ingatlanvagyon folyamatos értékelése, fejlesztése, az ingatlanhasználattal összefüggő munkafolyamatok optimalizálása, a bérlők és az energetikai elemzések komplex kezelése.

Egyre több vállalkozás ismeri fel a létesítménygazdálkodás előnyeit, lehetőségeit és azt, hogy ehhez hatékony csapatmunkára van szükség, így ma már önálló szervezeti egységek és vállalkozások jönnek létre erre a célra.

A létesítménygazdálkodástámogató üzleti szolgáltatások körébe tartozik, így az azzal foglalkozó cégek alapvető célja a változások megfelelő kezelésével támogatni a megbízó működésének hatékonyságát.

 

 

Helyszínre szabott létesítménygazdálkodással kapcsolatosan: kérje ajánlatunkat