Válasszon nyelvet

Vas Népe Online

A volt Savaria Laktanya helyén börtön nyílt néhány éve. A város határában megnyílt büntetés-végrehajtási intézmény ma az egyik legkorszerűbbnek számít az országban, és teljesen telített.

A börtön létesítésével kapcsolatos ellenérzések elsősorban abból fakadtak évekkel ezelőtt, hogy voltak, akik attól tartottak, hogy a létesítmény - pontosabban lakói - esetleg veszélyt jelentenek a városban élők számára.

A 2004-ben kihirdetett kormányhatározat szerint egy 700 és egy 800 fő befogadóképességű büntetés-végrehajtási intézet létesítését tette lehetővé PPP (Public Private Partnership) konstrukcióban. A határozat a létesítés helyszínéül az északkeleti térséget és a nyugat-magyarországi régiót jelölte meg.

A végső döntés szerint Tiszalök és Szombathely lett az a két város, ahol megépülhettek az új börtönök. Szombathelyen nyolcmilliárdos beruházás eredményeképp elkészült a börtön, ahol az állam bérleti díjat fizet az építtető vállalkozó javára. A kilenc hektáros területen fekvő komplexumot őrtornyokkal megerősített falak veszik körül. Van itt színházterem, könyvtár, bírói tárgyaló, három munkacsarnok öltözőkkel, műhelyekkel, raktárakkal. A komplexumhoz tartozik a bástyafalon kívül egy irodaépület konyha, mosoda, étterem.

Azóta kiderült, sokkal kevésbé zavarja a város életét, mint a korábbi börtön, amely a belváros közelében volt. Megtudtuk, hogy az új börtönből senki sem szökött meg, biztonsági berendezései világszínvonalúak. A volt laktanya helyén létrehozott vadonatúj intézményben fegyházat és börtönt alakítottak ki, és külön épületben vannak azok is, akik előzetes letartóztatásukat töltik.

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.