Válasszon nyelvet

"Multikultúra" a Duna-parton

Nagyszabású ünnepségen, 2005. március 14-én adták át az ország legnagyobb kulturális létesítményét, a Művészetek Palotáját. Ma már elmondhatjuk, hogy világszínvonalú épülettel gazdagodott a fõváros. Az ország egyik legnagyobb kulturális célú épülete rendkívül összetett funkcionalitással várja látogatóit.

Az épület gépészete

Az épület hőellátását távhőszolgáltatással biztosítják. A konyhai készülékek energiafogyasztása, a különböző területeken található főző-, sütő- és egyéb konyhatechnológiai berendezések elektromos üzeműek. A színház, a múzeum és a hangszertárolási technológia által előírt légállapotot klimatizált szellőztetőberendezéssel oldották meg. A központi előadóterek számára különálló légkondicionáló rendszer biztosítja a megfelelő légállapotot. A hőmérséklet-szabályozási feladatokat intelligens szabályozórendszerek végzik, amelyeket épületfelügyeleti rendszer vezérel.

Tűzivízellátás szempontjából az épületegyüttes egy egység. Az épület belső tűzivízigényét a fali tűzcsapok, a sprinklerberendezések, a sűrített sprinklersorok, illetve a nyitott szórófejes oltóberendezések biztosítják. Általában nedves rendszert építettek be. Elővezérelt rendszer a nézőtéri területek és egyes speciális rendeltetésű helyiségek (porta, technikai helyiség, archívum, raktár stb.) oltórendszere. A Nemzeti Hangversenyterembe – akusztikai okokból – nem telepítettek sprinklereket. Elővezérelt rendszer került a vízre érzékeny speciális helyiségekbe is. (Kottatár, ügyelői erősítő stb.)

A Fesztiválszínház színpadának alapterülete és belmagassága miatt oda záporberendezést építettek. Az épület villamosteljesítmény- igényének kielégítésére épületegységenként 2 db 1000 kVA-es transzformátor berendezést telepítettek, 11,0 kV-os kapcsolóberendezéssel. A Művészetek Palotája mindhárom épületrészében azon létfontosságú fogyasztók részére, amelyek a menekítést, a létesítmény tűzvédelmét, a menekítéssel kapcsolatos hangrendszerét, vészszellőzését stb. szolgálják ki, egy-egy 0,4 kV-os biztonsági főelosztót telepítettek, amelynek több betáplálása van.

Egyrészt a saját épületi főelosztója mindkét gyűjtősín feléről, másrészt ezek kiesése esetére egy közös dízelüzemű, automatikus indítású és üzemű aggregátorról kap tartalékenergia-ellátást. Az automatika bármely épület egyik betáplálásának kiesése esetén átkapcsol az épület másik betáplálására, ha ez is kiesik, beállított késleltetés után elindítja az aggregátort. A villamos rendszer tervezése Villányi László világszínvonalú munkája. Az osztott intelligencia elvére épülő, számítógépből, digitális alállomásokból, speciális perifériakészülékekből, villamos kapcsoló- és vezérlőberendezésekből kialakított hálózatok az irányított folyamatok magas színvonalú, igényes működtetését biztosítják.

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.