Válasszon nyelvet

magyaridok.hu

Bár közel vagyunk a belvároshoz, elképesztő dolgokat rejt a fű. Találtam már melltartópántot, sok drogos zacskót, és egy fecskendő darabja is a kezeim közé került – mondja Tunyogi Rita.

A fiatal nő kozmetikusként dolgozik, és mivel délutános, délelőtt tíz órától csatlakozott a budapesti Golgota téri önkéntes csoporthoz. A szemetet jellemzően az utak mellett szedte, de bement a közeli, kerítéssel körbezárt parkba is. Meglepetésére ott is talált félzsáknyi eldobott cigarettacsikket, palackot és nejlonzacskót. – Ez az első alkalom, hogy szemetet szedek a TeSzedd! akcióban, de lehet, hogy a hét végén is vállalok önkéntes munkát – jegyzi meg mosolyogva.

Gacsal Gábor és Kováts Norbert közhasznú munkásként vesz részt a TeSzedd! akcióban. – Délelőtt a Golgota téren szedtük a szemetet. Most bemegyünk a központba, és egyeztetünk arról, hogy hol folytassuk a munkát – közli a két férfi. Elmesélik, hogy ők is megdöbbentő dolgokat találtak a környéken. – A tömegével előforduló tárgyak mellett autóalkatrészeket, például lökhárítót, ruhadarabokat, ceruzaelemet, kartondobozt gyűjtöttünk össze – teszik hozzá.

A Golgota téri tíz önkéntes legalább tíz zsákot töltött meg szeméttel. Délután egy órára a budapesti Vajda Péter utca és a Könyves Kálmán körút sarkára a Future FM hirdetett nyílt találkozási pontot. A helyszínen a cég másfél tucat munkatársa gyűlt össze. – Ez a mostani önkéntes munka az egyik társadalmi szerepvállalásunk az idén. Számítottunk arra, hogy mások is eljönnek, de úgy tűnik, csak mi szedünk szemetet – mondja Horváth Tímea, a csoport vezetője. A csapat a Népliget Könyves Kálmán körúthoz közel eső területének megtisztítására indul két-három fős csoportokban. S bár a környék tisztának látszik, a szemét folyamatosan gyűlik a zsákokban.

A társaság többórás munkára készül, mert a szükséges felszerelés – zsák, kesztyű, kézfertőtlenítő – mellett ivóvíz és szendvics is várja a pihenőre érkező önkénteseket. – Kijöttünk felmérni a terepet, és azt láttuk, hogy főleg az út mellett több a szemét, ráadásul a Népliget forgalmasabb része biztonságosabbnak is tűnik. Mi a Fogarasi úton dolgozunk, és azért jöttünk ide, mert a kollégák szép környezetben, jobb levegőn szedhetik a szemetet – teszi hozzá Horváth Tímea már munka közben. Az önkéntesek alig kezdték el a gyűjtést, máris egy fecskendőt találnak, a tűt a használója beleszúrta a földbe, az eszköz így áll ki a fűből. Sok a cigarettacsikk és a röviditalos kis üveg is. – Ha lesz kedvünk, és sok szemetet találunk, akár délután öt óráig is maradunk – köszön el Horváth Tímea.

Emlékezetes, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntesmozgalma, amelyet 2011 óta immár hatodik alkalommal tartanak meg. Csütörtök és tegnap is legalább ötvenezren vettek részt, a szervezők szerint a négy napon akár kétszázezren is szedhetnek szemetet. Móni István, a szemétszedési akció programvezetője szombaton megjegyezte, hogy az ország 2240 helyszínéből 1160-nál már befejezték a szemétszedést az önkéntesek, vasárnap még 80 helyszínen lehet csatlakozni.

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.