Válasszon nyelvet

Cégünk elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. Nyertes pályázóként nyújtott szolgáltatásunk a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg.

A védjegyelnyerést igazoló tanúsítványt Batári Ferenc vezérigazgató és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, cégünk CSR szóvivője vette át. A nyertes pályázatot követően Laczikó Péter takarítási megoldásokról és az ilyen irányú megrendelői elvárásokról.
Az interjú során részleteiben beszélgettünk a védjegyezet szolgáltatás feltételeiről és előnyeiről, mely segítséget nyújthat az Önök irodaházában történő zöld takarítási megoldások implementáláshoz is.

Az okok, amiért a nemzeti ökocímke elnyerésére pályáztunk

Elkötelezett szolgáltatóként általánosan elmondható, hogy a tevékenységeink végzése során a környezettudatos munkavégzés számunkra az elsődleges szempontok között szerepel. Az Év Üzemeltető Cége díj nyerteseként fokozottan vesszük figyelembe partnereink és saját környezetünk fenntarthatósági szempontjait, ezen belül a zöld takarításimegoldásokat, a környezetbarát tisztaság mindennapokban történő megvalósítását. A nemzeti ökocímke megpályázásával célunk volt környezettudatos törekvéseink megmérettetése. Külön öröm számunkra, hogy a facility management cégek között elsőként pályázhattunk a védjegy elnyerésére.

Fontos mérföldkő számunkra, hogy cégünk a Tata Consultancy Services Limited Magyarország Kft. irodatakarításával elsőként nyerte el hazánkban a „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegyet.

Hosszú évek óta nyújtunk takarítási szolgáltatást a Tata Consultancy Services Limited Magyarország Kft.-nek és kiemelkedően jó az együttműködés a két cég között. A jó partnerkapcsolat a közös sikerünk záloga a környezeti terhelés csökkentésében elért eredmények vagy a közös CSR tevékenységek fejlesztése terén. A CSR tevékenységeink példájaként említhető Budapesten a XI. kerületi óvodák támogatása a múlt évben. Az óvodák környezettudatos működésének fejlesztésében vettünk részt mi is partnerként.

A Tata Consultancy Services Limited Magyarország Kft. részéről biztosan számíthattunk messzemenő támogatásukra, mely a védjegy elnyeréséhez elengedhetetlen volt. Büszkék vagyunk az elnyert védjegyre, mely a sikeres együttműködésünk eredménye. Reméljük, hogy ez az elismerés hírnökként is segíti munkánkat, hogy a többi szolgáltatási területünkön is hasonló sikereket érjünk el a jövőben.

Egyre több partnerünk fogalmaz meg környezettudatos megoldásokkal kapcsolatos elvárásokat facility management szolgáltatásaink minden területén és a takarítási szolgáltatás esetében a higiéniai, technológiai megoldások kiválasztása terén is egyre hangsúlyosabb szempontként szerepel a környezettudatosság. Mindemellett a költségtényező kiemelt jelentőségű az ügyfeleink részéről a végső döntés meghozatalánál, a technológiák kiválasztásánál. A környezetbarát megoldások nagyobb költséget jelenthetnek például adagoló rendszerek bevezetése, környezetkímélőbb gépek beállítása esetén. A környezetbarát tisztítószerek beszerzése is nagyobb költséggel jár a hagyományos termékeknél, így a költségtényező sok esetben felülírja a kezdeti lelkesedést és a környezettudatos elvárásokat.

Természetesen a környezettudatos takarítás nem kizárólag extra költséget jelentő megoldásokból áll és ezeket a környezetkímélő eljárásokat a kiemelten ár-érzékeny területeken is megoldásként kínáljuk. A technológiai megoldások esetében előnyben részesítjük a víz- és tisztítószer takarékos megoldásokat, az alkalmazott tisztítószerek és higiéniai anyagok göngyölegével nem terheljük a kommunális hulladéktárolókat, hanem összegyűjtjük és beszállítónkkal elszállíttatjuk. A szelektív hulladékgyűjtés ma már alapvető elvárás, de sajnos hazánkban még nincs sok helyen megbízható gyakorlata, sok esetben keveredik a szelektív hulladék a kommunális hulladékkal. A szennyezett hulladékot már nem lehet a szelektív tárolókban elhelyezni és ez sokszor konfliktusforrás a hulladékszállítási díjak megállapításánál. Munkatársaink ezekre a szempontokra kiemelten odafigyelnek, például hogy a szelektív hulladékgyűjtés ténylegesen megvalósuljon vagy a szolgáltatásaink ellátása optimális mennyiségű tisztítószer felhasználásával történjen, legkevésbé terhelve a környezetet.

A Tata Consultancy Services Limited Magyarország Kft. környezettudatos elvárásai és a megvalósításhoz történő hozzáállása példamutató. Kellően nyitottak és együttműködőek, a fenntartható jövőnk szempontjait mindig maximálisan szem előtt tartják.

A multinacionális cégek részéről általánosan is elmondható, hogy egyre fokozottabb az igény a környezetbarát takarításra és emellett az üzemeltetés más területein is igénylik tőlünk a környezettudatos megoldásokat. Környezetirányítási rendszereik, házirendjük, belső szabályzataik sok esetben konkrét folyamatleírásokat is megszabnak, konkrét igényeket támasztva különböző riportok, kimutatások készítésére.

Technológiai változtatásaink a „Környezetbarát Szolgáltatás” védjegy elnyerése érdekében

A féléves nagytakarítások között bevezettük a textil korongos, ütemezett szőnyegtisztítási eljárást, mellyel az erősebben igénybevett felületeken (folyosók, tárgyalók, konyhák környéke, bejáratok) kisebb energia-, víz- és vegyszerfelhasználás mellett biztosítható a nagytakarítások közötti időszakban is a megfelelő tisztasági szint. Ezeken a területeken a nagy forgalom és a fokozott szennyeződés miatt a féléves nagytakarítások során samponozással és többszöri öblítéssel tudtuk csak elérni az elvárt tisztaságot. Ez a korábbi technológia környezetvédelmi szempontból sem volt elfogadható, illetve a burkolatokat is jobban károsította. Az új szőnyegtisztítási eljárás bevezetésével környezetkímélőbb módon biztosítjuk a munkaterület folyamatos tisztaságát.

Lecseréltük a tisztítószereket, papírtörlőket is öko termékekre és áttértünk a koncentrátumok használatára. Optimalizáltuk a tisztítószer mennyiség felhasználását adagolók alkalmazásával a területen, illetve egyes tisztítószereket habosítva alkalmazzuk. A higiéniai papírok felhasználásnak optimalizálására korszerű, takarékos adagolórendszereket vezettünk be.
Csak mikroszálas kendőket használunk, melyeket helyben és naponta mosunk, ezzel jelentősen megnöveljük az élettartamukat.

Minden tisztító- és fertőtlenítőszerről szigorú nyilvántartást vezetünk, melyben pontosan nyilvántartjuk a beérkezett és kiadott, felhasznált mennyiséget, így pontosan mérhető, hogy adott alapterületre évente mekkora termékfelhasználás jut. A kiürült flakonokat összegyűjtjük, és a visszajuttatjuk a gyártóhoz, aki újratölti, vagy újrahasznosítja azokat.
Csak ott alkalmazunk fertőtlenítést, ahol feltétlenül szükséges (a munkaterülethez nem tartozik mosdó, WC, ez a közös területen található, mely nem képezi a szolgáltatás részét), ott is csak a legszükségesebb mértékben.

Tapasztalataink az ökocímkés termékek használatával, hatékonyságával kapcsolatban

A német Johannes Kiehl öko címkés termékeit alkalmazzuk a területen. Tekintettel arra, hogy rendezett irodaterületről van szó, ahol nem keletkezik extrém (zsíros, olajos, kátrányos) szennyeződés az alkalmazott tisztítószerek kielégítő eredménnyel alkalmazhatóak.

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.