Válasszon nyelvet

portfolio.hu

A Budapesten található 307 modern irodaépületből 120 sorolható 'A' kategóriába, ami a teljes állomány alapterületének 60%-a, összesen 1,7 millió négyzetméter. 98 épület - 600 ezer négyzetméter - ugyanakkor 1996 és 2000 között épült, aminek csupán 30%-a sorolható 'A' kategóriába.

Ezen épületek többsége már átesett legalább egy nagyobb műszaki és esztétikai felújításon. 2000 és 2005 között nagyobb alapterületű irodák épültek, így az állomány ebben az időben 1 millió négyzetméterrel növekedett. A 2006 és 2010 között épült irodáknak már 87%-a érte el az 'A' minősítést, a 2011-2015 közöttieknek pedig 96%-a. Jóllehet az elmúlt 5 évben mindössze 22 irodaépületet adtak át, ez a trend változni látszik, a következő években ismét több fejlesztés készülhet el.

Az irodaházi rendszerek felújítása általában akkor válik szükségessé, amikor az állapotuk miatt már nem üzemeltethetők gazdaságosan vagy üzemeltetésük kockázatot jelent, javításuk pedig már nem éri meg a ráfordítandó összeget. Megfontolandó a munkálatok elvégzése akkor is, ha a modern technológia racionális időn belül megtérülést hoz. A felújítás ugyanis jelentősen csökkentheti az üzemeltetési költségeket. Elsősorban az energiafelhasználást csökkentő fejlesztések faragnak le ebből az összegből.

A budapesti irodaházakban végzett leggyakoribb felújítási munkák között van a közös területek új designjának kialakítása. Az említett költségmegtakarítási potenciál miatt az utóbbi években több az energetikai jellegű felújítás is, például a világításkorszerűsítés, amelyekkel jelentős mennyiségű elektromos energia takarítható meg. A hőtermelő és légkondicionáló berendezések modernizálása is ilyen hatású. A felújítások egy része - mint az esztétikai jellegű arculatfrissítések - az épület iránti bérlői érdeklődés felkeltését célozza, de szintén ösztönző lehet a környezettudatosság és az épület "zöldítése".

Mindezek azért is fontosak, mert így lehet a legjobban kitűnni a jelentős irodaházi kínálatból. A vevők sokszor az üzemeltetési költségek alapján döntenek, de az ingatlan-befektetőknek sem mindegy, hogy mikor kell a felújításra legközelebb nagyobb összeget szánniuk. A lelkiismeretes karbantartás és a műszaki üzemeltetés alapossága döntő abban, hogy az épület berendezései, rendszerei mikor használódnak el, ezért az alvállalkozók kiválasztásakor is mérlegelni kell, hogy a rajtuk megtakarított költség nem vezet-e ahhoz, hogy a berendezéseket idő előtt kell majd felújítani.

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.