Válasszon nyelvet

portfolio.hu

A Portfolio FM 2016 - Ingatlanüzemeltetés és energiahatékonyság konferenciáján a résztvevő szakemberek arról beszélgettek, hogy milyen kihívásoknak kell szembesülniük a különböző létesítmények üzemeltetése során.

A panelbeszélgetés részvevői beszámoltak róla, hogy a szakma igyekszik összefogni, próbálják javítani az átláthatóságot és így fehéríteni az üzemeltetési szektort, emellett a minőség javításán is dolgoznak. Elmondták, hogy az üzemeltetési piacon is nagy gondot okoz a munkaerőhiány, a fiatalok elvándorlása, amit megfelelő szakképzéssel és bérszinttel lehetne visszaszorítani.

Új sztenderdek a hazai üzemeltetésben

létesítménygazdálkodás egy 180-200 milliárd forintos éves bevételt felmutató iparág, melynek nincsenek sztenderdjei és nincsen célirányos képzése - mondta el felvezető előadásában Laskai Ildikó, a KÉSZ Ingatlan Kft. ügyvezető igazgatója és a LEO alapító tagja. A panelbeszélgetés résztvevői szerint a LEO létrehozásával új fejezet nyílt a hazai létesítménygazdálkodás történetében. A szervezet tagjainak száma folyamatosan bővül, sőt, a más szektorból érkező cégek érdeklődésére válaszolva támogatói tagságot is létre kellett hozni.

A más ágazatokkal történő együttműködés sikeresnek bizonyult, növelte az átláthatóságát és összehozta a szakmát. A LEO révén "a piacon farkasként dolgozó versenytársak leültek egymással beszélgetni" - mondta el Schmidt József a Future FM Zrt. vezérigazgató-helyettese. A LEO hosszú távú célja, hogy kormányzati szereplőkhöz is eljusson, kétévente pedig újabb benchmarking kiadvánnyal szeretnének előállni - tette hozzá Laskai Ildikó.

Bár a LEO által megalkotott rendszert hazai fogyasztásra szánták, léteznek nemzetközi összehasonlítások, melyek szerint nagy eltérések mutatkoznak az egyes országok között üzemeltetési költségek tekintetében. Míg a közép-európai országok döntő többségét stagnálás vagy enyhe növekedés jellemezte az elmúlt években, Magyarországon költségcsökkenés volt mérhető. Sajnos egy másik téren is egyedinek tekinthető Magyarország: leginkább itt jellemző a fekete foglalkoztatás, különösen az őrzés-védés szegmensben - mondta el Ruzsinszki Tibor, a STRABAG Property and Facility Services FM Igazgatója.

A szakma egyik legsúlyosabb problémájaként a jelenlévők a munkaerőhiányt jelölték meg, a megfelelő szakemberek hiánya leginkább a fizikai munkakörökben mutatkozik meg. A LEO épp ezért szeretne a szakképzésbe integrálódni és már középiskolától kezdve részt venni a szakemberek toborzásában.

létesítménygazdálkodás egy másik aktuális kihívását az okozza, hogy a cégek általában hosszú távú szerződéseket kötnek, ami jelentősen megnehezíti a költségemelkedések áthárítását egy olyan külső behatás esetén, mint amilyen a minimálbér emelkedése - tette hozzá Ruzsinszki Tibor.

Minden felmerült probléma ellenére a panelbeszélgetés résztvevői optimisták és pozitívnak látják a szakma jövőképét. Erről tanúskodik a LEO által életre hívott Létesítménygazdálkodási vezetők hangulati indexe (LVHI), mely a magyarországi FM szolgáltatók hangulatát méri 2014 első negyedéve óta és egyértelműen egy emelkedő trendet mutat.

A távhőfejlesztés kihívásai

Újhelyi Csaba, a Főtáv Zrt. kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója előadásában a távhőfejlesztés aktuális problémáiról és kihívásairól beszélt. Elmondta, hogy a távhő egy álladó költségű eszköz, mely alkalmas a különböző módon és különböző tüzelőanyagból előállított hőenergiák összegyűjtésére és a fogyasztókhoz való elszállításra. Előnye, hogy kényelmes (a fogyasztónak nincs dolga vele, alig jelennek meg felügyeletet igénylő gépészeti berendezések), biztonságos (nincs veszély, kockázat, például tűz, robbanásveszély, szén-monoxid mérgezés) és környezetbarát. Kitért arra is, hogy bár sokan a távhőt továbbra is a panelek fűtésével kapcsolják össze, sok fejlesztő választja új projektjéhez fűtési módul a távhőt. Ezek száma a későbbiek során növekedhet.

Az igény várhatóan csökkenni fog a távhő iránt a jövőben, nagyrészt a felmelegedés, illetve a korszerűsítések következtében. A nyílászárócsere és a szigetelési programok folytatódnak, az új társasházak hőigénye is alacsonyabb. Ezekre a kihívásokra termékfejlesztéssel igyekszik válaszolni a Főtáv, ezek között szerepel például a hőközpont-értékesítés, de szintén cél a távhűtés portfolióba illesztése.

A Főtáv 18 kerületben van jelen, melyekben 238 ezer távfűtött lakás van, ezeken kívül pedig 7 ezer egyéb felhasználó. Az egyéb felhasználók között van például az Árkád, a SOTE, a Gellért fürdő, illetve több új Váci úti irodaház is.

 

Future Fm

Future FM Zrt.

1148 Budapest, Fogarasi út 5.

Telefon: +36 (1) 468-4080

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.